Şirket Kuruluş İşlemleri
S.M. Mali Müşavir MURAT DEMİRBOZAN

Yeni Bir Şirkete mi İhtiyacınız var. Hadi Başlıyalım Sorun Yanıtlayalım

Önce Bir Yer Kiralayın

Şirket Ünvanınızı Seçin

Şirket Sermayesini Belirleyin

Ortak Sayısı ve Hisseleri Belirleyin

 

Önce Bir Karar Vermeniz lazım Limited mi Anonim Şirket mi ? 

Genelde Herkes Kuracağı Şirketinin Prestijli Olmasını Kurumsal Olmasını İster. Ama Önemli Olan Basamakları Bir Bir Çıkmaktır. Öncelikle Şunu Bilmenizi İsteriz Ki Anonim Şirketler Limited Şirketlere Göre Daha Masraflıdır. Aralarındaki Farklar Şöyledir. 

Limited şirketin kurulumu için gereken minimum sermaye 10.000 TL iken, anonim şirket için aranan minimum sermaye 50.000 TL’dir. Finansal kiralama, banka, sigorta gibi alanlarda faaliyet gösterecek şirketlerin anonim şirketi olarak kurulması gerekir. Limited şirkette ortak sayısı en fazla 50 olabilir. Anonim şirkette ise, ortakların sayısı bakımından bir sınır yoktur. (Anonim şirketlerde ortak sayısı 250’yi geçerse, şirket Sermaye Piyasası Kanununa tabi olur.)

Prensip olarak her iki şirket tipinde de şirket ortakları şirket borcundan sorumlu değildir ancak limited şirketlerde, şirket ortakları şirketin kamu borçlarından, taahhüt ettikleri sermaye oranında kendi malvarlıkları ile sorumludur. Anonim şirketlerde ortakların, kamu borçlarından ötürü sorumlulukları bulunmaz.

Limited şirketlerde en az bir ortağın şirketi yönetim hakkı ve temsil yetkisi bulunması gerekirken, anonim şirket ortakları için bu durum geçerli değildir. Yalnızca, bir yönetim kurulu üyesinin ortaklar arasından veya değil tam temsil yetkisine sahip olması kafidir.

Limited şirket hisseleri, isme yazılı hisse senedine bağlanır. Anonim şirketlerde hisseler ise hamiline yazılı hisse senetlerine de bağlanabilir. Limited şirketlerde hisse devri için yazılı hisse devri sözleşmesinin noter tarafından onaylanması gerekirken, anonim şirketlerde hisse devri için noter onayı aranmamaktadır. 

Limited şirketlerde hisse devri yasaklanabilirken anonim şirketlerde hisse devri yasaklanamaz ancak esas sözleşmede öngörülmesi şartıyla bazı durumlarda veya Türk Ticaret Kanununda öngörülen durumlarda sınırlandırılabilir.

Anonim şirketlerde bir paya en çok on beş oy hakkı tanınabilirken, limited şirketlerde böyle bir sınırlama yoktur. Şirket sözleşmesinde, ortaklara veto hakkı tanınabilir.
Anonim şirketlerin karar yeter sayıları, limited şirketlere göre genellikle daha düşüktür.

Anonim şirketler sınırsız süre ile kurulabilirken, limited şirketler en fazla 99 yıl süreyle kurulabilir. Limited şirketinin hisseleri, kaç yıl sonra satılırsa satılsın, elde edilen kazanç gelir vergisine tabiyken; anonim şirketinin hisseleri, yalnızca iki sene içinde satılırsa gelir vergisine tabi olur. İki seneden sonra satılırsa, böyle bir şey söz konusu olmaz. 

Evet Bizde Aynı Düşündük. Limited Şirket Kurmaya Karar Verdim. Peki Önce Ne Yapmak Gerekir.

1

Önce Bir Tutmanız Lazım ve Şirket Ünvanını Sermayesini Belirmeniz Lazım İşte Bu Noktada Bizler Sizinleyiz.

Önemli Bir Not Kira Kontratınızın Yeni Tarihli Olması Gerekir. Seçeceğiniz Ünvanı da Kontrol Etmemiz Gerekir. Unutmayın Sermaye Yapınız Ne Kadar Güçlü Olursa Mali evraklarınız O Kadar Güçlü Olur. İleride Bankalardan Kredi Kullanacağınız zaman Şirketinizin Önce Sermayesine Bakarlar Sermayesi Ödenmişmi Ödenmemiş Mi Ona Bakarlar.  Belirlediğiniz Sermayeyi 2 Yıl İçinde Şirket Banka Hesabına Ödemeniz Gerekir. Özellikle Kuyumcu Şirketlerinde Sermayenin Kesinlikle Yüksek Olmasını Tavsiye Ederiz.
2

Şirket Ortaklarını ve  Müdürü Belirleme

Kuracağınız Şirket Tek Kişilik İse Bütün Yönetim Sizdedir. İki Ortaklı ve Daha Fazla İse Alacağınız Kararlarda Ortakların İmzası Gerekir.  Limited Şirketlerde Bütün Her şey Tescile Tabidir.  Yani Ticaret Sicil Müdürlüklerinde Onay Gerektirir.  Şirket Müdürleri İki Şekilde İmza Yetkisine Sahip Olurlar Birincisi Münferit İkincisi Müşterek. Münferit İmza Yetkisinde Şirket Müdürü Tek İmzası İle Bütün İş Ve İşlemleri Yapabilmektedir. Müşterek İmza Yetkisinde İse  Birilikte İmza atmak Gerekekir. Tek Başına İmza Atamazlar özetle Banka Da hesap bile Açamazlar  
3

Gerekli Evraklar Nelerdir.

1. Yeni Tarihli Kira Kontratı ( Kefilsiz 1 Yıllık  )2. Şirket Ünvanı 3. Ortakların Kimlikleri Ve Biyometrik Resimleri 4. Tarafımıza Verilecek Şirket Kuruluş Vekaletnamesi. 5. Şirketin Yapacağı veya İleride Yapmayı Düşündüğünüz İş ve İşlemler. 

Evet Bu kadar  Basit Biz Bütün Evraklarınızı Hazırlıyor Sonrasında Şirketinizi Kurup Size Teslim Ediyoruz. Peki Ne Kadar Bir Bütce Gerekir.  Örneğin Tek Ortaklı 1,000,000 TL sermayeli Bir Limited Şirket İçin Noter İşlemleri 5 Cilt Fatura Harclar, Şirket Defterleriniz Vs Dahil 3,000 - 3,500 Tl Arası masrafınız Gider ( İstisnai Durumlar hariç ) Bütün Masraflarınızın Hepsi Resmi Makbuzludur. Tabi Yabancı Ortağınız Olursa Bu Masrafınız Artacakdır.

Şirketimi Kurdum Tescil Oldu Ne Yapmam Lazım

Öncelikle Kuruluş İşlemleriniz Bittikten Sonra Size Tarafımızca Ticaret Sicil Gazetesi, Şirket Bilgi Formunuz ve vergi Levhanız Teslim Edilir. Sizler Bu Evraklar İle Notere Gidip İmza Sirkülerinizi  Yani İmzanız İle Şirketi Sizin Temsil Ettiğinize Dahir Belgeyi Çıkartacaksınız.  Ve Tarafımıza Şirket Adına Vergi Dairesi SSk ve Diğer Kurumlarda İşlem Yapabilmemiz İçin  Genel Muhasebe Vekaletnamesi  Çıkartacaksınız. Merak Etmeyin Biz Sizinle Olacağız.
Parekende Satış Yapacaksanız 15 Gün İçinde Yetkili Satış Noktalarından Ve Servislerden Yeni Nesil ödeme kaydedici Cihaz  Almanız Gerekir.  Sonrasında Bankaya Başvurup Pos Talebinde Bulunabilirsiniz.
Sonrasında  Belediye Çevre Temizlik Vergisi ve İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı Almanız Gerekir.  

Normal Fatura mı Yoksa E-fatura mı 

Ülkemizde Son Çıkan Kanunlar Gereği Ticari Kaydı Olan Kişilere Keseceğiniz 5,000 TL Üstü Faturalar Ve Ticari Kaydı Olmayan Kişilere keseceğiniz 30,000 TL Üstü Faturalar E-Belge Yani Elektronik Fatura Olması Gerekmektedir.  Bunaların Haricinde Kağıt Fatura Kesebilirsiniz.

Ayrıca Yıllık Cironuz 5,000,000 Tl geçerse Yine Zorunlu Olarak E-Fatura - E-Arşiv Fatura ya Geçmeniz Gerekir.  Dilerseniz Bunlarla Uğraşmak Yerine İsteğe Bağlı Olarak  E-Fatura - E-Arşiv Faturaya Geçebilirsiniz Bunun İçin Tarafınıza Mali Mühür Başvurusu Yapılır ve Ücretli / Ücretsiz Portaları Kullanabilirsiniz.

 

Kısa Bir Bilgilendirme

Aylık Bağkur Hakkında

Şirketinizi Kurdunuz Şirketinizi Tescil Tarihi itibari ile Eğer SSK' nız Yoksa Otomatik Olarak Bağ-Kurunuz Kurum Tarafından Başlar.

Sigortalı Çalışanım varsa 

Çalışanlarınızın Sigortalı Olması İçin SGK Müdürlüklerinde Dosyanızı Açıyoruz.  Asgari Ücretli Bir Çalışanınızın Size 2020 Yılı Maliyeti 1,378 TL ' dır.

Günlük Kredi Kartlı Satışlar

Her Gün Pos Cihazınızdan Yapacağınız Faturaları Satışlarınız İçin Mutlaka Fatura Kesmeniz Gerekir Bu Sınır 1,500 TL dir Bunun Altı İçin ÖKC Fişi Kesebilirsiniz.

 
Mobirise

Başarı Daima Yükseklerdedir Ama Adım Adım

İhracat İthalat İşlemleri

Şirketinizi Kurdunuz İthalat  İhracat Yapacaksınzı Ne Yapmanız Lazım.
 
Merak Etmeyin Bizler Bu Konuda Sizler İçin Yıllarca Bilgi ve Birikim Yaptık.  Anlaşmalı İş Ortaklarımız Gümrükcüler İle Kolayca İhracat ve İthalat Yapalirsiniz.

Bunun İçin Anlaşmalı Gümrük Müşavirimiz Sizinle İletişime Geçecektir.

Bizler Her Konuda Geniş Bir Yelpazeyiz.

Bize Ulaşın
S.M. Mali Müşavir Murat DEMİRBOZAN

Hobyar Mah. Ankara Cad. Fahrettin Kerim Gökay İşhanı No:11 K:2 D:206 Cağaloğlu / Fatih - İSTANBUL

 
Ofis Telefon

0 (212) 522 48 50

 
Email

muhasebe@muratdemirbozan.com

© Copyright 2024 MURAT DEMİRBOZAN All Rights Reserved.

Built with Mobirise ‌

Web Site Designer Software